Nasza Wiara - Forum dla ludzi wierz±cych, kochaj±cych i pozytywnie my¶l±cych
Grudzieñ 23, 2024, 14:41:43 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: Strajk ZNP - co z egzaminami gimnazjalnymi?  (Przeczytany 1305 razy)
ascetyk
Administrator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 147

« : Kwiecieñ 12, 2019, 19:27:47 »

.....

[size=24]"Nauczyciele, wymagajcie szacunku, pod warunkiem, ¿e sami go macie" [/size]

[size=16]

.

"To, co siê dzieje, budzi we mnie niesmak i wielki ¿al do nauczycieli" - pisze w li¶cie do redakcji czytelniczka Onetu. - "Wymagajcie szacunku, pod warunkiem, ¿e sami go macie. A pieniêdzy za pracê, a nie za gadanie, jakie to dzieci s± z³e" - dodaje.

Foto: Shutterstock

Wiele naszych tekstów powstaje dziêki Waszym listom. Zwracacie w nich uwagê na problemy, którymi warto siê zaj±æ i przedstawiæ je opinii publicznej. Gor±co zachêcamy do nadsy³ania listów pod adres listydoredakcji@redakcjaonet.pl.

Poni¿ej publikujemy ca³y list:

Z wykszta³cenia jestem matematyczk±, mam trzech synów - 7, 13 i 15 lat. ¦rodkowy syn jest dzieckiem niepe³nosprawnym, ciê¿ko chorym, które wymaga opieki 24 godziny na dobê. Od 12 lat nie mogê pracowaæ w zawodzie. Mój najstarszy poszed³ dzi¶ pisaæ egzamin gimnazjalny.

To, co siê dzieje, budzi we mnie niesmak i wielki ¿al do nauczycieli. ¯yjemy z wyp³aty mê¿a - 2,2 tys. z³ na rêkê, plus mój zasi³ek na niepe³nosprawne dziecko, ca³e 1,5 tys. z³. Gdy s³yszê, jak nauczyciele p³acz±, ¿e ich dzieci nie mog± ¿yæ "godnie", ¿e musz± po¿yczaæ pieni±dze, to zalewa mnie krew. Zapraszam do mnie. Wszystko muszê wydaæ na pieluchy, leki i lekarzy. Pytam - moje dzieci nie chc± i nie mog± ¿yæ godnie? Nie widz± ojca, bo pracuje po 10-12 godzin, a matka nie mo¿e legalnie dorobiæ, bo prawo zakazuje. Stykam siê z ró¿nymi nauczycielami, ale w 90 proc. s± to ludzie pozbawieni pasji, empatii i, o zgrozo, wiedzy. Przy³apujê ich na b³êdach merytorycznych, k³amstwach i wylewaniu osobistych ¿ali na dzieciach. W pokojach nauczycielskich plotkuje siê gorzej ni¿ na bazarach.

Marzê, by wróciæ do pracy pedagoga. Nawet za 1,8 tys. z³. To jest tylko 18 godzin. Dlaczego nie powiedz± o wszystkich dop³atach do wakacji, o pieni±dzach na ¶wiêta i socjal? Moja kole¿anka na ka¿de wakacje dostaje 900 z³ dodatkowo, a ma pó³ etatu w szkole. Jak nauczyciel mo¿e nie mieæ wstydu, by mówiæ takie rzeczy o swoim "ubóstwie". Niech powiedz± o gotowych materia³ach, które dostaj± od wydawnictw, z kluczami odpowiedzi i sprawdzianami. Z roku na rok dyktuj± te same informacje, tematy "lec±" z internetu. Kto ka¿e im je¼dziæ na darmowe wycieczki, albo braæ prezenty za 300 z³ na koniec roku?

Wymagajcie szacunku, pod warunkiem, ¿e sami go macie. A pieniêdzy za pracê, a nie za gadanie, jakie to dzieci s± z³e. Moich synów nauczy³am czytaæ i pisaæ w domu, zreszt± tak by³o z 70 proc. dzieci w klasie.
Mo¿na tak d³ugo wymieniaæ, ale po prostu jest mi wstyd, gdy nauczyciel mówi, ¿e bêdzie lepiej uczy³, jak dostanie wiêcej pieniêdzy. Nie bêdzie - bo zazwyczaj jest tam z przypadku. Skoñczy³y siê czasy, gdy ten zawód by³ zarezerwowany dla osób z tytu³em i wykszta³ceniem - teraz co druga osoba ma stopieñ magistra. Czas wzi±æ siê do pracy, a nie pozowaæ z u¶miechem na zdjêciach ze strajku. Szkoda mi tylko dzieci, bo to one strac± najwiêcej.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/strajk-nauczycieli-list-do-redakcji-to-co-sie-dzieje-budzi-we-mnie-niesmak/sgj1ty1

.[/size]

http://www.naszagmina.pun.pl/viewtopic.php?pid=259#p259
http://www.naszagmina.pun.pl/viewtopic.php?id=58

.

ascetyk
Administrator
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecieñ 12, 2019, 19:28:51 »

/

List do redakcji. "Kompletnie nie rozumiem, jak mo¿na siê domagaæ takiej podwy¿ki"

.

[size=16]

.
List do redakcji. "Kompletnie nie rozumiem, jak mo¿na siê domagaæ takiej podwy¿ki"

"Kompletnie nie rozumiem, jak mo¿na siê domagaæ takiej podwy¿ki, widz±c jak zarabiaj± inni ludzie i w jakim systemie pracuj±. Uwa¿am, ¿e nauczyciel to jest bardzo potrzebny zawód, ale naprawdê nie maj± ¼le. Co ma powiedzieæ taka sprz±taczka sprz±taj±ca WC w galerii?" - pisze jedna z czytelniczek Onetu.

Foto: Shutterstock Strajk nauczycieli. List do redakcji. "Nauczyciele nie maj± ¼le"

Wiele naszych tekstów powstaje dziêki Waszym listom. Zwracacie w nich uwagê na problemy, którymi warto siê zaj±æ i przedstawiæ je opinii publicznej. Gor±co zachêcamy do nadsy³ania listów pod adres listydoredakcji@redakcjaonet.pl.

Poni¿ej ca³y list:

Dobrze, ¿e chocia¿ tutaj normalny "szary cz³owiek" mo¿e wyraziæ swoje zdanie. Kompletnie nie rozumiem, jak mo¿na siê domagaæ takiej podwy¿ki, widz±c jak zarabiaj± inni ludzie i w jakim systemie pracuj±. Uwa¿am, ¿e nauczyciel to jest bardzo potrzebny zawód, ale naprawdê nie maj± ¼le. Co ma powiedzieæ taka sprz±taczka sprz±taj±ca WC w galerii? Pracownik wykonuj±cy roboty drogowe? Piekarz? Sprzedawca?

Zarabiaj± mniej i pracuj± min. 8h dziennie od poniedzia³ku do soboty, a nawet do niedzieli. Sama jestem sprzedawc±, pracuje w do¶æ drogim sklepie i bardzo czêsto kupuj± u mnie nauczyciele. Nie s± to ceny dostêpne dla "zwyk³ego kowalskiego", ale jako¶ nie szkoda im na torebkê 500 z³ przy tak jak to mówi± "marnych "zarobkach.

Strajk nauczycieli. "Nie macie wcale tak ¼le"

Pracujê min. 11h dziennie z przerwami w tyg. Jak jest du¿y ruch to nie mam nawet przerwy, przez ca³y dzieñ potrafiê zje¶æ jedn± kanapkê, bo klienci nie pozwalaj± na przerwê obiadow±. Czy sylwester, wigilia czy 27 grudnia ja muszê byæ od rana w pracy. Nie mam wolnego po ¶wiêtach, w ferie, a urlop mogê braæ tylko w wybranych miesi±cach i to muszê liczyæ siê z innymi pracownikami. Zarabiam 2000 tys z³otych, ale gdy wyrobiê plan, nalatam siê za klientem.

I te¿ mam dom, dziecko itp. Jako¶ muszê za te "kokosy" prze¿yæ . Nawet nie pozwalacie cz³owiekowi spêdziæ niedzieli z rodzin±, bo muszê staæ min 10h i patrzeæ jak ludzie chodz± bez sensu po sklepie, nic nie kupuj±. Jestem z tego waszego chodzenia rozliczana za ka¿dym razem - du¿o klientów a ma³y utarg. Te¿ jest presja, dostawy, trudni klienci którzy za byle co potrafi± awanturê toczyæ. Dodatkowo dorabiam rozk³adaj±c towar w supermarkecie.

Nie mówiê, ¿e mam ¼le, kto¶ to musi robiæ. Szkoda mi tych kobiet które sprz±taj± WC i ludzie kompletnie nie maj± do nich szacunku. Ka¿da praca jest trudna i ka¿dy zawód jest potrzebny. Rozumiem po to siê uczyli¶cie, ale nie macie wcale tak ¼le. Zarabiacie wiêcej ni¿ nie jeden obywatel, macie du¿o wolnego, 13-nastki i jeszcze narzekacie? Zapraszam was do supermarketu na rozk³adanie palet, do sprz±tania WC, do szpitala pracowaæ jako pielêgniarka zobaczymy czy dalej bêdziecie narzekaæ.

Strajk nauczycieli. "Macie tyle wolnego, ¿e mo¿ecie dorabiaæ"

Wasze t³umaczenie, ¿e nauczyciel mo¿e zast±piæ piekarza, ale piekarz nauczyciela ju¿ nie jest ¶mieszne. Sugerujecie, ¿e to jest ³atwa praca? Zapraszam. Macie tyle wolnego, ¿e mo¿ecie dorabiaæ tak jak my zwykli ludzie. Strajk który macie zamiar zrobiæ podczas egzaminów podkre¶la tylko jak bardzo zale¿y wam na tych dzieciach. S± niewinne i nie powinny byæ karane. Podkre¶lacie jak wasza praca jest odpowiedzialna itp. W³a¶nie strajk pokazuje wasze zaanga¿owanie w pracy z dzieæmi. Nie jeste¶my gorsi od was - wasza "marna" wyp³ata nie jedn± osobê by zadowoli³a. Mo¿e przyszed³ czas na strajk zwyk³ych ludzi? Dlaczego my mamy zarabiaæ mniej i musimy za to prze¿yæ i dostaæ 150 z³ podwy¿ki na rok?

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/strajk-nauczycieli-list-do-redakcji-nauczyciele-nie-maja-zle/73qt8np

[/size]
http://www.naszagmina.pun.pl/viewtopic.php?pid=260#p260

.
http://www.naszagmina.pun.pl/viewtopic.php?id=58

.

ascetyk
Administrator
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecieñ 12, 2019, 19:30:23 »

.

"Nauczyciele nie s± w stanie uzyskaæ etatu w 3-4 szko³ach"

"Zbyt ma³o siê mówi o problemach zwi±zanych z obecnym brakiem godzin dla nauczycieli likwidowanych gimnazjów i wygaszanych oddzia³ów gimnazjalnych. (...) Niejednokrotnie nauczyciele z kwalifikacjami do nauczania kilku przedmiotów nie s± w stanie uzyskaæ etatu nawet w 3-4 szko³ach w obrêbie jednej gminy przy pensum 18-godzinnym" - pisz± w li¶cie do naszej redakcji "nauczyciele z katowickiej szko³y".

Z powodu reformy przepad³ dorobek i wypracowane sukcesy nauczycieli gimnazjów i ich uczniów. Pedagodzy z wieloletnim sta¿em, nagrodami za osi±gniêcia dydaktyczne borykaj± siê obecnie z problemem zatrudnienia na pe³nym etacie w jednej szkole. Dodatkowo nikt nie liczy czasu przejazdu miêdzy szko³ami i poniesionych kosztów (paliwo, bilety). Czas pracy nauczyciela wyd³u¿a siê znacz±co.

W przypadku ³±czenia etatów w kilku szko³ach trudno efektywnie pe³niæ rolê wychowawcy, nauczyciela z pasj± w klasach licz±cych oko³o 30 uczniów na ró¿nym poziomie. W ka¿dej ze szkó³ obowi±zuj± konferencje Rad Pedagogicznych, szkolenia, zebrania i konsultacje z rodzicami, wycieczki z ca³odobow± opiek±, organizacja wydarzeñ zwi±zanych z funkcjonowaniem szko³y (nieodp³atne zajêcia dodatkowe, akademie, konkursy, olimpiady przedmiotowe, dni otwarte, festyny, dyskoteki itp.).

http://www.naszacela.darmowefora.pl/index.php?topic=51.0

.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: