Nasza Wiara - Forum dla ludzi wierz±cych, kochaj±cych i pozytywnie my¶l±cych
Grudzieñ 23, 2024, 15:51:48 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: wojna na plakaty. Ko¶ció³ w natarciu  (Przeczytany 2050 razy)
ascetyk
Administrator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 147

« : Pa¼dziernik 09, 2012, 13:08:12 »

wojna na plakaty. Ko¶ció³ w natarciu

W Krakowie zawis³y plakaty zachêcaj±ce do wiary - informuje dzisiejsza "Rzeczpospolita". Czy to odpowied¼ na niedawn± ateistyczn± kampaniê w Lublinie?

"Jestem! Chocia¿ mnie nie widzisz...", "Jestem! Nie¶miertelny!, "Wszystko przemija... a ja wci±¿ jestem" - billboardy o takiej tre¶ci pojawi³y siê pod Wawelem w Krakowie. Jak siê okazuje, plakaty "Jestem..." to nie tylko odpowied¼ na akcjê ateistów, ale tak¿e zapowied¼ ewangelizacji Krakowa, która odbêdzie siê na stadionie Cracovii miêdzy 19 a 21 pa¼dziernika.

Z kolei 16 pa¼dziernika, w rocznicê wyboru Karola Wojty³y na papie¿a, w wielu miastach w Polsce, w tym równie¿ w stolicy Ma³opolski, lubelska Fundacja Wolno¶æ od Religii wywiesi ateistyczne plakaty z napisem "Nie zabijam. Nie kradnê. Nie wierzê" - podaje "Rzeczpospolita".

Zdaniem dra Tadeusza Szawiela, socjologa z Uniwersytetu Warszawskiego, plakaty religijne s± wspó³czesnym elementem komunikacji ze ¶wiatem, a Ko¶ció³ musi dostosowaæ siê do tej formy ekspresji - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Zgadza siê z tym Adam £aszyn, specjalista od public relations. Uwa¿a bowiem, ¿e "ko¶ció³ musi wyj¶æ na ulicê" nie tylko dziêki billboardom, ale tak¿e akcjom w Internecie i wykorzystaniu portali spo³eczno¶ciowych. O skuteczno¶ci tego typu dzia³añ ¶wiadczy chocia¿by wypromowanie, bêd±cej spotkaniem m³odych, Lednicy, a tak¿e Szlachetnej Paczki i Nocy konfesjona³ów.

("Rzeczpospolita"/KT)
Pawe³
U¿ytkownik
**
Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 09, 2012, 13:10:29 »

Dlaczego popieram Ko¶ció³ Katolicki:

1. Jest ¶wiadkiem Jedynej Prawdziwej Religi objawionej prze Jedynego Prawdziwego Boga
2. Pomimo ataków dy¿urnych klerofobów (na tym forum) ci±gle ¿yje i ma siê nienajgorzej
3. Nie dali mu rady Napoleon, Hitler, Stalin, Unia Europejska nie da równie¿ pose³ Biedroñ... rozwiñ ca³o¶æ
4. Z Bogurodzic± na ustach Polacy wygrali z Niemcami bitwê pod Grunwaldem, bez niej nie s± w
stanie wygraæ
5. z nimi nawet w pi³kê no¿n±, ba, nawet z Estoni± przegrali.
6. Nie ma ¿adnego równie¿ doskona³ego drogowskazu dla ludzko¶ci jak 10 przykazañ
uzupe³nionych prze Chrystusow± Ewangeliê, je¿eli kto¶ zna niech poda.
7. Nikt inny nie da nam zbawienia (pomy¶lcie o tym zanim zaczniecie na niego pluæ)
8. Jest to jedyna normalna instytucja która Polsce pozosta³a, dlatego tak w¶ciekle siê j± atakuje,
9. Polsce ukradziono przemys³, kradnie siê historiê, demoralizuje m³odzie¿, jedynie Ko¶ció³
siê broni.
10. Wraz z upadkiem KK zniknie nasz kraj i cywilizacja ³aciñska
11. Wszyscy polskie s³ynne postacie byli lud¼mi religijnymi: Jagie³³o, Kopernik, Batory, Sobieski,
Traugutt, Sk³odowska-Curie, Chopin, Domeyko, Rotmistrz Witold Pilecki, gen. Fildorf Nil, itp., a
ludzie spod znaku sierpa i m³ota przynie¶li Polsce tylko ból. ³zy i wstyd.
12. Europa zawdziêcza swoj± kulturê KK (pierwsze szko³y na terenie Europy by³y szko³ami
prowadzonymi przez KK, jedna z pierwszych je¿eli nie pierwsza ksi±¿ka to Biblia przepisywana
przez benedyktynów)
13. Wywiezieni na Syberiê Polacy w Bogu szukali nadziei, nie w „liberalnych ideologiach”, dzieci mia³y
ró¿aniec w rêkach nie „Harrego Pottera” (i nie dlatego ¿e go jeszcze nie by³o).
14. Wielcy tego ¶wiata ustawili sobie ten ¶wiat bez pytania siê nas o zgodê. Jedynie KK jest jeszcze
przeszkod± której nie pokonali dlatego wal± w niego przy ka¿dej okazji. Gdyby KK pad³ (to siê nie
stanie bo bramy piekielne go nie przemog±) wezm± siê i za nas a raczej za Was bo ja jestem z
KK. W tej grze jeste¶my pionkami które siê wykorzystuje jak mo¿e a potem wrzuca do ognia.
Ka¿da rewolucja zjada swoje dzieci. Przypomnijcie sobie co robi³ Stalin nawet z bardzo
zas³u¿onymi dla niego komunistami?
15. Pedofile, narkomani i inni zboczeñcy s± niestety wszêdzie pewnie i s± w KK nie chce udowadniaæ
¿e nie. Mogê tylko zapytaæ a czy nie ma ich w: Synagodze, Cerkwi, Meczecie itp. Pamiêtacie
senatora Piesiewicza? Czy to na pewno ostatni kwiatek w polskim parlamencie ? Czy afera
rozporkowa tyczy³a siê tylko Clintona? Czy jedynie Jelcyn nadu¿ywa³ alkoholu ? Kiedy
spo³eczeñstwo polskie dowiedzia³o siê o chorobie filipiñskiej Aleksandra Kwa¶niewskiego?
Dlaczego histeria Jedwabnego wybuch³a 50 lat po wojnie ?. Historia ze domniemanymi lub nie
zboczeñcami w KK tez ma swoja „historiê”. Nie chodzi w niej o to ¿eby¶my siê cokolwiek
dowiedzieli tylko ¿eby zwalczyæ naszymi rêkami jedyn± normaln± jeszcze instytucjê czyli KK.
Potem wezm± siê za nas.
16. Kiedy ostatnio widzieli¶cie w TV film o: ¶w. Franciszku, o M. Kolbe itp. Filmy z publicznym sexem,
przemoc±, wyuzdaniem s± na porz±dku dziennym. Jak to wp³ywa na morale ogl±daj±cych i kto jest
za to odpowiedzialny? Kto z tym walczy a kto popiera?
17. Dlaczego na niniejszym forum mo¿na by³ spotkaæ nick ksi±dz_pedofil a rabin_pedofil by³
zakazany?
18. Dlaczego w Polsce katolickiej nie mo¿na byæ antysemit± ( i s³usznie ) ale mo¿na uprawiaæ
antypolonizm?
spl
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 127

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 09, 2012, 13:13:25 »

Jestem ateistk±, choæ dyskryminowana czujê siê tylko po¶rednio: ze zdziwieniem i niesmakiem na przyk³ad obserwujê rosn±c± w si³ê korporacjê religijn± ojca Rydzyka, który wykorzystuje wizerunki ¶wiêtych i naiwno¶æ ludzk± do budowania w³asnej politycznej i ekonomicznej si³y. Ze smutkiem przygl±dam siê... rozwiñ ca³o¶æ rosn±cej ilo¶ci krzy¿y w miejscach publicznych mojego "neutralnego ¶wiatopogl±dowo pañstwa" i nie to ¿ebym mia³a co¶ przeciwko Jezusowi Chrystusowi, ale przecie¿ znak krzy¿a pojawia siê najczê¶ciej nie jako znak wiary i mi³o¶ci, ale jako znak panowania katolików nad niekatolikami.

To co¶ jak znaczenie terenu: "mój ci on a nie wasz". Gdyby jeszcze w Polsce by³o ma³o ko¶cio³ów i innych miejsc niezbêdnych dla spe³niania obrz±dków, tymczasem Polska ko¶cio³ami stoi! Strasz± one niemal w ka¿dej miejscowo¶ci i dzielnicy, bo z regu³y s± szpetne a do tego gigantyczne. To nie pan Bóg ich potrzebuje w takiej ilo¶ci i jako¶ci, tylko ksiê¿a i nie s± znakiem wiary czy porz±dku moralnego lecz - najczê¶ciej - ambicji i pychy kleru (byle dom bo¿y by³ wiêkszy, dro¿szy, bardziej zasobny w wiernych "tacowych").

Nie rozumiem te¿ jak mo¿na traktowaæ ateizm jako ideologiê. Zreszt± tylko w Polsce pojawiaj± siê takie insynuacje. Zachodni ¶wiat Europy jest laicki, co nie znaczy przecie¿ ¿e opanowa³a go ideologia ateizmu, zw³aszcza, ¿e katolicy bardzo chêtnie z dobrodziejstw tego laickiego ¶wiata korzystaj±, zape³niaj±c rynki pracy w heretyckiej Anglii czy Niemczech.

Europê zdominowa³ pewien model racjonalno¶ci, dziêki któremu mo¿liwy by³ rozwój cywilizacji technicznej. Lubimy tê racjonalno¶æ i tê cywilizacjê, nawet je¶li jeste¶my zwolennikami cudów, zbawienia i dziewictwa Maryi. Oczywi¶cie to ¿adna sprzeczno¶æ. Mo¿na wierzyæ w cuda, ale korzystaæ z komputera, a w przypadku choroby raczej udaæ siê do lekarza ni¿ na pielgrzymkê. Wiara wydaje mi siê jednak czym¶ co ta cywilizacja nieuchronnie wypiera, co pozostaje w niej jako "naddatek".

Trudno jednak przypisywaæ racjonalno¶ci i laicko¶ci funkcje ideologiczne. Tak jak trudno powiedzieæ o kim¶, kto nie wierzy w ró¿owe smoki, ¿e jest zwolennikiem ideologii niewiary w ró¿owe smoki. Trudno te¿ by³oby szerzyæ tak± niewiarê. No i rzecz najwa¿niejsza. Nie ma ¿adnych dowodów na to, ¿e osoby wierz±ce s± lepsze w sensie moralnym ni¿ atei¶ci. Laicki Zachód ma ni¿sz± przestêpczo¶æ, ludzie s± wobec siebie znacznie bardziej ¿yczliwi ni¿ katolicy w naszym kraju, spo³eczeñstwa laickie s± bardziej spójne i maj± daleko wy¿szy kapita³ spo³eczny, a wiêc i poziom zaufania.

Nie znaczy to, ¿e ateizm jest taki sprawczy, lecz raczej to, ¿e jak nie ma Boga, to ludzie z wiêksz± trosk± traktuj± wzajemne relacje i chyba bardziej polegaj± na sobie. Nie wiem. Prawd± jest jednak, ¿e wiêzienia w Polsce s± przepe³nione katolikami, oraz, ¿e fakt "chodzenia" do ko¶cio³a jest czêsto jednym - jak¿e z³udnym!! - ¶wiadectwem moralno¶ci. Czêsto porzucamy pracê nad kszta³towaniem w³asnych postaw moralnych zostawiaj±c j± ksiê¿om na niedzielê. A ksiê¿a jacy s± ka¿dy widzi
ascetyk
Administrator
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 147

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 09, 2012, 13:16:21 »

Ale¿ ....buta ....niewiedza i....g³upota wielu zabieraj±cych g³os.

Wiele jest cennych g³osów. Jestem wierz±cym, czytaj±cym Pismo ¦wiête i staraj±cym siê ¿yæ tak jak uczy nauka Jezusa Chrystusa i Aposto³ów. Muszê napisaæ, ¿e wiele osób zabieraj±cych tutaj g³os nie zna ani Pisma ¦wietego ani nauki z Niego p³yn±cej.

Tak zwany ko¶ció³ katolicki nie jest ko¶cio³em biblijnym. Ko¶ció³, który zosta³ ustanowiony przez Chrystusa nigdy nie mordowa³ w imiê Boga, nigdy nie stara³ siê o wielkie latyfundia czy inne bogactwa ziemskie. Poza tym, Ko¶ció³ Jezusa Chrystusa nigdy nie mia³ takiej struktury zarz±dzania. Ko¶ció³ Jezusa Chrystusa to nie d±¿enia za wszelk± cenê do bogactw i rz±dzenia ogniem i mieczem, jak to mia³o miejsce w pierwszych wiekach. Ko¶ció³ Chrystusa to nie gmachy i przepych w nich siê znajduj±cy ....to tak¿e nie papie¿, który chroni siê przed wiernymi - Jezus chodzi³ w¶ród ludzi, mogli go dotykaæ i byli uzdrawiani.

Tak zwany ko¶ció³ rzymski katolicki to zlepek poganskich doktryn z chrze¶cijañskimi postaciami i hebrajskim obrz±dkiem. Pisaniu na ten temat nie by³oby koñca. Serdecznie zachêcam do uwa¿nego czytania Pisma ¦wietego a szczególnie Nowego Testamentu. Czytania szczerego w celu poznania ca³o¶ci Nauki Jezusa Chrystusa i Aposto³ów. Zachecam te¿ do przyjêcia Pana Jezusa Chrystusa jako osobistego Zbawiciela. Na zakoñczenie podpowiem, ¿e ko¶ció³ katolicki bêdzie zniszczony przez Boga a jest to zapisane w ksiedze Objawienia (Apokalipsa) w rozdziale 17, 18 i 19. Mi³ej lektury.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: